Valentine pontífice
CF- FANTÀSTICA

VALENTINE PONTIFICE
Valentine pontifex
(1983)

Robert Silverberg

Editorial:
Ultramar (1988)

Col.lecció:
Grandes Éxitos bolsillo

Núm:
66

Pàgines:
423

Saga:

Majipur

Lectures relacionades:
El Castillo de Lord Valentine
El Laberinto de Majipur
Crónicas de MajipurValentine pontifice  

A vegades em penso que les novel.les de Robert Silverberg són pràcticament iguals. Tenen aquell to pacifista, aquella cura per les descripcions i aquells finals tant suaus, plàcids, optimistes.

Valentine Pontífice no és una excepció. La novel.la que tanca la serie
sobre Majipur està dissenyada com moltes d'altres de Silverberg, però
aquesta peca una mica de precipitada. Tan a la primera novel·la de la sèrie, El Castillo de Lord Valentine con en el recull de contes que formaven Crónicas de Majipur Silverberg va definir un món fantàstic, exhuberant, enorme, on a cada capítol se't presentaven noves meravelles, on s'establien les bases d'un dels móns més rics en cultures, ecologia i simbolisme que he pogut tenir el plaer de veure representat en una novel.la: Majipur. Però en aquest quart volum, Silverberg deixa una mica de banda aquestes descripcions, aquest sentit de la meravella que envolta al planeta per centrar-se en una història que sembla estigués preparant des del començament.

L'autor té una prosa més directa (encara que igualment rica) i et porta
d'una banda a una altra del planeta per resoldre els problemes que sorgeixen en un món acostumat a tenir la panxa plena que provoquen un esclat de violencia i fam com no ni hagut en els darrers 8.000 anys, doncs sembla que la guerra està a punt de veure's a Majipur després de milenis de pau duradera, una guerra que no deixa de simbolitzar aquell sentiment de redempció clàssic en quasi tota la producció literèria de Silverberg: La recerca del perdó, la no-violencia, el diàleg...

Per primer cop també, utilitza més d'un punt de vista per descriure els
avatars del planeta, tan a través de personatges coneguts com Valentine o Hissune, com d'altres de més secundaris. Això dóna una visió més rica però que es va precipitant a mesura que avança la novel.la fins a un final correcte però massa ràpid i fàcil.

Un final que recorda breument altres obres de Silverberg com Regreso a Belzagor. Un acabament, com deia, fàcil, rodó, pulit però que et deixa aquell regust de poc creïble, de massa optimista.

En definitiva però, una bona obra que equilibra la ciencia ficció i la
fantasia i que ens decobreix paratges increíbles que pocs altres autors
haurien sabut exposar de manera tan delicada com Robert silverberg. Una obra recomanada per tothom que vulgui veure's transportat a un dels móns més increíbles i entranyables de la història del gènere: Majipur.

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: