Crónicas de Majipur
CF- FANTÁSTICA
 

CRÓNICAS DE MAJIPUR
Majipoor Chronicles
(1982)

Robert Silverberg

Editorial:
Ultramar (1988)

Col.lecció:
Grandes Éxitos Bolsillo

Núm:
65

Pàgines:
340

Saga:
Majipur

Lectures relacionades:
El Castillo de Lord Valentine
El Laberinto de Majipur
Valentine Pontifice


Altres edicions:

1983 Acervo, Acervo Ciencia Ficción y fantasía,53

   
Crónicas de MAjipur

No és casualitat que per aquestes dates hagi llegit aquest llibre. Em trobo a l'altre banda del món en un país nou, exuberant, fantàstic, amb animals estranys, amb una geografia i ecologia úniques... com el mateix Majipur, salvant les distàncies es clar.

Per aquest motiu em vaig endur Crónicas de Majipur a Nova Zelanda, perquè creia que es complementarien bé, que el llibre m'inspiraria alhora de recórrer el país, i certament, la idea s'hi va apropar.

Crónicas de Majipur és el tercer volum de la saga del mateix nom amb una particularitat respecte als altres volums de la sèrie. Aquest es un recopilatori de contes que no tenen pràcticament res a veure amb la trama principal de manera que es pot llegir indistintament dels altres, tot i que es recomana fer-ho després de coneìxer una mica el món de Majipur.

Aquests contes intenten donar-nos una visió més amplia de la història de Majipur a través de la ment de Hissune, un personatge secundari que apareixia a El Laberinto de Majipur. Un personatge que s'introdueix als arxius grabats de milions d'habitants per aprendre més sobre l'enorme planeta que és Majipur. Així doncs, els contes tracten temes universals com l'amor o l'amistat però també s'introdueix en aquells factors innats i únics de Majipur per complementar les novel.les predecesores.

Segurament el primer d'ells, Thesme y el gayrog és un dels millors i ens envia als primers temps de colonització del planeta i a la relació amorosa entre una humana i un gayrog. Sentiments contradictoris enmig d'un paisatge idílic. Una aproximació a l'amor entre humans i extraterrestres.

La Hora del incendio és més un crida antimilitarista ambientada en els darrers tems de la lluita contra els metamorfs. Un pèl massa ambigua. L'aventura pura queda representada a En el quinto año de viaje, on un vaixell intenta travessar el vast oceà de Majipur. Curiosa si més no.

També tenim contes més divertits com Las explicaciones de Calintane on se'ns narren els intents d'un Pontífex per escapar de les estances del laberint d'una manera molt particular i divertida. A El desierto de los sueños robados, un dels més llargs però també dels més fluixos i incoherents ens explica com es va iniciar el regnat del Rei dels Somnis al desert continent de Suvrael.

Silverger també té temps de donar-nos una altra visió de la raça aborigen de Majipur a El pintor espiritual y el cambiaspectos. A Crimen y castigo s'endinsa més en el món dels malsons (magníficament narrats) enviats pel Rei dels somnis a un assassí, un dels millors contes del recull. L'autor també ens mostra una cerimònia d'iniciació dels oracles a l'Illa dels somnis al conte Entre los oráculos.

L'esperit de superació personal queda ben reflexat a Una ladrona de Ni-Moya, també un bon conte i finalment Voriax y Valentine ens mostra la relació d'amistat que hi havia entre els germans Voriax i el mateix Valentine.

Els contes per si sols no s'acabaran d'entendre si no s'ha llegit les novel.les anteriors doncs estan basats en el món de Majipur i cal tenir una certa informació abans. Tampoc són contes massa ben acabats, rodons, però la magnífica prosa de Silverberg ens aplana el camí i no ens avorreix mai.

Un recull doncs, on en aquest cas predominen més els elements de ciència ficció que els de fantasia, que aporta molta informació a l'ambientació de Majipur però que pot suprimir-se si el que es vol es simplement seguir les aventures de Valentine.

 

Premis:

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Relats que conté aquesta antologia:
1982 (R) Thesme y el gayrog
1982 (RC) La hora del incendio
1981 (R) En el quinto año del viaje
1982 (RC) Las explicaciones de Calintane
1981 (NC) El desierto de los sueños robados
1981 (RC) El pintor espiritual y el cambiaspectos
1982 (RC) Crimen y castigo
1982 (RC) Entre los oráculos
1981 (NC) Una ladrona de Ni-Moya
1982 (RC) Voriax y Valentine
NC: Novel.la curta
R: relat
RC. relat curt
 
Podeu buscar el vostre llibre a: