Los Pnume
CF- EXPLORACIÓ

LOS PNUME
The Pnume
(1970)

Jack Vance

Editorial:
Ultramar (1988)

Col.lecció:
Grandes Éxitos Bolsillo

Núm:
28

Pàgines:
192

Saga:

El Planeta de la aventura

Lectures relacionades:
Los Chasch

Los Wankh
Los Dirdir
Los Pnume  

Aquest és el llibre més estrany del cicle de El Planeta de la Aventura. Per una banda Jack Vance evidencia una tendencia a ser més intimista, a no anar tan al gra (excepte en les pagines finals) i a construir una història més sòlida entre els dos protagonistes principals: Adam Reith (com no) i ZAP 210. Però per altra banda s'oblida completament de la resta d'acompanyants de Reith: Anacho i Traz cosa que provoca un cert sentiment de mancança amb respecte a les altres novel.les de la saga.

A què ens duu això? A una novel.la desigual; ens trobem amb la entrega més ben escrita des del punt de vista literari (tot i que tampoc es per fer una festa) ja que l'autor s'entreté a decriure el món dels pnume i els sentiments i sensacions que passen pel cap dels protagonistes de manera més efectiva que en les anteriors entregues, però també tenim una novel.la presentada una mica fora del contexte en que es desenvolupava fins ara l'argument... com una història afegida, amb molta imaginació, sí, però afegida. El cicle de Tschai hagués pogut finalitzar amb Los Dirdir. Amb això no estic dient que Los Pnume sobri dins la saga, si no més aviat que es tracta de la novel.la més inconexa.

El que sí és criticable és un tram final massa accelerat on Vance trenca aquell esquema més sensible en vers al lector que duia fins aleshores. Un final tan ràpid i sobtat com el començament de Los Chasch.

Què dir de la saga completa? Doncs que Vance ens entreté de manera amena amb una sèrie de llibres que es llegeixen en tres i no res, que cau en els tòpics de les novel.les d'aventures però sense repetir-se, sense resultar pesats en cap moment i on es manté un cert nivell de tensió en totes elles. Manca potser un aprofundiment en la psicología d'uns personatges totalment plans i una visió més global i estreta de les relacions existents entre les races alienígenes (i nadiues) que poblen Tschai.

Recomanable per passar unes bones estones imaginant al heoi perfecte en el món perfecte per ser explorat: Salvatge, traidor, sorprenent i canviant: Tschai.

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: