El mundo de Rocannon
CF- COLONITZACIÓ/ EXPLORACIÓ

EL MUNDO DE ROCANNON
Rocannon's world
(1996)

Úrsula K. Le Guin

Editorial:
Bruguera (1982)

Col.lecció:
Ciencia Ficción Colección Naranja

Nº: 06

Pàgines:
172


Altres edicions:

CATALÀ:
1998 El món de Rocannon (Català), Bromera, Espurna, 37

CASTELLÀ
1989 Edhasa, Clásicos Nebulae, 2

1976 Bruguera, Nova Ciencia Ficción, 2

 

 El mundo de Rocannon  

La prolífica autora americana Úrsula K. Le Guin es va introduir al gènere de la ciència ficció amb aquesta obra, almenys pel que fa a les novel.les, doncs abans ja tenia publicats alguns relats de gènere.

Le Guin sempre ha estat una mica especial per a mi, No! No us penseu que ara la començaré a alabar descaradament o li deixaré anar floretes sobre la seva obra. Ha estat especial perquè mai no li he sapigut trobar el ritme a aquesta dona. Em refereixo a que les seves obres m'han agradat però… també m'han deixat una mica fred. Li veig el talent literari però li trobo a faltar alguna cosa, algun ingredient indefinit.

El fet que hagi llegit pocs llibres seus i que aquests els hagi engolit amb un cert desordre cronològic potser tampoc ha ajudat a que la valori més. En clàssics seus com La mà esquerra de la foscor o Un mag de Terramar els hi he trobat a faltar aquella cosa que els elevaria a Grans Obres (amb majúscula, sí). En canvi a la novel.la curta El Nombre del mundo es bosque sí vaig gaudir plenament. No se explicar el perquè.

En fí, El Món de Rocannon és una història de colonització i de creixement espirutual ambientada a l'univers on també s'encabeixen les altres obres de ciència ficcció esmentades més amunt. Rocannon és un etnòleg que estudia les societats intel.ligents d'un planeta fins que un desastre el deixa aillat de la Lliga Planetaria. Allí iniciarà un viatge iniciàtic per mirar de tornar a casa. Res de nou en l'argument si no fos que aquest és anterior a les altres novel.les de l'autora.

Le Guin comença a perfilar els trets fonamentals del que serien algunes obres posteriors: La preocupació per les emocions, la sensibilitat per els costums i les cultures alienes, la rigidesa dels paisatges alienígenes, la importància dels noms propis… però s'encalla amb l'argument que esdevé simple i amb culs de sac. Alguns dels fets i personatges no condueixen a enlloc i l'argument se'n resenteix. Tanmateix, la fluidesa de l'escriptora a l'hora de narrar-nos la història fa que aquesta es mantingui a un nivell interessant tota l'estona.

Res més, una novel.la curta per llegir en un parell de tardes que ens serveix per entreveure algunes característiques que l'autora utilitzarà en obres posteriors més ben acabades.

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: