El Silmarillion
FANTASIA ÈPICA

EL SILMARILION
The Silmarillion
(1977)

J.R.R. Tolkien

Editorial:
Minotauro (1990)

Col.lecció:
---

Núm:
---

Pàgines:
490

Saga:
Terra Mitjana

Lectures relacionades:
Cuentos Inconclusos


Altres edicions:

CATALÀ:
2001 Empúries. El cercle màgic

2000 Proa. Biblioteca de butxaca, 36

1996 Proa. Clàssics moderns proa

1994 Enciclopèdia catalana. Clàssics moderns Proa

CASTELLÀ
1983, 1984, 1986, 1993, 2002, 2004, 2006 Minotauro

1991, 2002 Círculo de Lectores

2002 Planeta De agostini

El Silmarillion  

El Silmarillion es va començar a escriure el 1917 i es va publicar el 1977, després de la mort de l'autor. Aquesta diferència entre dates es deu al fet que Tolkien va dedicar tota la vida a escriure i formar una mitologia pròpia que quedaria reflexada en aquest volum anomentat El Silmarillion. Amb els primers fragments d'aquesta novel.la, Tolkien va començar a moldejar tota la seva mitologia de la qual beuria anys més tard tan El Hobbit com El Senyor dels Anells.

El seu fill, Christopher Tolkien va ser l'encarregat de reunir tots aquests fragments i publicar-los sota el nom de "El Silmarilion". La resta de fragments no acabats o que no hi van tenir cabuda es van publicar sota el nom de Contes inconclusos. Si bé molta gent el considera un rapinyaire de son pare, és ben cert que si no s'hagués publicat aquesta obra, la mitologia tolkiniana no s'entendria.

Així doncs, el Silmarilion, no eren més que fragments finalitzats de la gran obra de Tolkien, sense acabar de pulir i que tractava sobre milers d'anys d'història, mitologia, guerres, romanços i fantasia en estat pur. Trobem doncs, aquests elements en estat molt intens: Des de la creació del món per part de Déu (Eru) i naturalment dels seus "fills" (Elfs, nans, homes...), les lluites mítiques relatades a les Guerres de Beleriand, a la èpica història d'amor entre Beren i Luthien (dels quals, l'autor se'n sentia molt identificat com ho demostra el fet que a la seva tomba l'epitafi hi posa aquests noms), que no deixa de ser una de les millor balades èpico-romàntiques de tots els temps.

Potser es tacta de la més gran obra de Tolkien (Amb el permís del Senyor del Anells). El Silmarillion es un conjunt de fets narrats com una biblia que descriuen bàsicament la primera edat i part de la segona de la Terra Mitjana, que en aquell temps també incloia Beleriand (Així com un resum de la tercera edat). Tolkien ens trasllada a ella mitjançant desenes de personatges, llocs i històries sobre l'eterna batalla entre el bé (Els Valar) i el mal (Morgoth i més tard Sauron).

És un llibre dens, que costa pels no afeccionats, però alhora és un llibre que t'arriba molt endins, un llibre on la èpica combina amb l'amor, la traició, amb la tendresa, la guerra amb el saber...
La informació que proporciona és tan immensa que posiblement el primer cop que el llegim, no se'ns retindran ni la meitat de les coses. Només cal tornar a començar per assaborir-lo encara més...

 

 

Premis:

1978 Locus (F)
1985 Gigamesh (F
)

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: