El Hobbit
FANTASIA ÈPICA

EL HÒBBIT
The hobbit
(1937)

J.R.R. Tolkien

Editorial:
La Magrana (1987)

Col.lecció:
L'Esparver - Autors moderns

Núm:
26

Pàgines:
281

Saga:

Terra Mitjana

Lectures relacionades:
El Senyor dels anells


Altres edicions:

CATALÀ:
2001
La Magrana . Les ales esteses, 117

1983, 1985, 1993, 1997 La Magrana. L'Esparver, 26

CASTELLÀ
2006 Minotauro. booket. Biblioteca J.R.R. Tolkien

2003, 2004, 2006 Minotauro. Booket

2006 Espasa Calpe. Austral, 583

2002 PLaneta De Agostini. Biblioteca Tolkien

1983 -->1987, 1995 Círculo de lectores

1982-->1985, 1988, 1990, 1991 Minotauro

El Hòbbit  

S'ha parlat molt i de moltes maneres de la primera novel.la publicada per Tolkien sobre la Terra Mitjana: Es diu que és juvenil i que no aprofundeix massa...i és cert. Però recordem que Tolkien en cap moment va plantejar aquesta hitòria per a un públic adult.

Per altra banda, El Hobbit ha arrossegat sempre el llastre de ser la "Introduccio" de l'obra mestra que és El Senyor dels Anells. I això no és just, doncs aquesta primerenca novel.la conté tants o més ingredients que la seva continuació. Tot el mèrit és seu, sobretot el de fascinar als més joves i el de treure'ns un somriure als més veterans en això de la fantasia.

Particularment, trobo que és una novela rodona. Alguns diran que té una estructura molt lineal, però cal reconèixer que el tractament entranyable que es fa dels personatges i les ànsies d'aventures que ens transmet llegir-lo són simplement increïbles.

L'argument no és tan simple com es podia pensar per una novela juvenil: La recerca d'un tresor per part de 13 nans i un Hòbbit es va complicant cada vegada més fins a topar-nos amb un final molt ben resolt (I m'atreveria a dir que adecuat per als cànons establerts de públic juvenil de l'època). Podem dir que es tracta d'una novela de Fantasia sí, doncs hi surten éssers fantàstics en un món fantàstic, però també la definiria com antibel-licista, fraternal, aventurera i molt, molt entranyable.

Simplement, algunes de les aventures d'en Bilbo han passat a la Història (lluita contra dracs i aranyes gegants, afrontar els reptes amb intel.ligència en comptes de la força bruta, endevinalles a la foscor, aventures invisibles...). En definitiva, un llibre ideal per aventurar-se en la Fantasia èpica i en segón terme per abordar el clàssic entre els clàssics: El Senyor dels Anells.

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: