L'Origen perdut
CF- PODERS MENTALS

L'ORIGEN PERDUT
El Orígen perdido
(2003)

Matilde Asensi

Editorial:
Planeta (2004)

Col.lecció:
Ramon Llull Narrativa

Núm:
72

Pàgines:
430

Altres edicions:

Castellà:

2003 Planeta, Autores españoles e iberoamericanos

2004 Planeta, Booket

2004 Círculo de Lectores

2005 Planeta, Booket, Best-Seller Internacional, 1128L'Origen perdut  

Tinc tres llibres de la Matilde Asensi a casa i fins ara no n'havia llegit cap. Són alguns dels seus grans èxits que m'han arribat per regal o que he regalat jo. La qüestió és que seguint els consells dels amics i familiars hagués hagut de llegir l'Origen Perdut en darrer lloc, bàsicament perquè la majoria de la gent considera que és la millor obra d'aquesta autora i ja se sap, si després llegeixo els altres m'en puc endur una petita decepció.

Bé, no els he fet cas, sóc així. A vegades l'impuls natural pot amb mi i llegeixo el que em ve de gust i la veritat és que la temàtica d'aquesta novel.la m'ha atret l'atenció des de que la vaig comprar. Potser és agosarat per part meva catalogar aquesta novel.la com de Ciència Ficció, quan els elements identificatius d'aquest gènere apareixen bàsicament al final del llibre, però l'autora disfressa molt bé l'argument per que aquesta arribi al gran públic sense problemes i es converteixi en el que és: Una novel.la mainstream, que segueix les línies generals d'acceptació del gran públic, tot i l'esmentada base d'especulació científica.

L'origen perdut narra les aventures d'un hacker informàtic i els seus amics per trobar una cura pel seu germà, en estat semi-vegetatiu després que l'afectés una maledicció pre-inca. Un malefici que es transmet a través de les paraules i que afecta la ment dels humans. Sembla que un poble pre-inca tenia el do de guarir a través de les paraules… Asensi ens ofereix amb aquesta novel.la la possibilitat de veure combinades ciències tan dispars com l'antropologia i la informàtica, barrejades amb dosis d'aventura i intriga. La novel.la es divideix en dues parts molt clares: La investigació a Catalunya, que aporta les dades bàsiques sobre les cultures precolombines al Perú i Bolívia, un començament un pèl lent i mancat de força però que resulta interessant, si més no per conèixer la situació actual i pretèrita en aquests països; i per altra banda la investigació in situ a Bolívia on veurem bones dosis d'aventura arqueològica i antropològica.

Asensi té un estil narratiu agradable, narra de forma casolana fets importantíssims en la història d'Amèrica llatina, tallant les explicacions amb visions quotidianes dels protagonistes per no resultar molt carregoses (no sempre ho aconsegueix però). Potser li manca agilitat en alguns trams de la novel.la però el fet d'abocar tota la documentació que de ben segur ha hagut de buscar per que ens resultin creïbles les hipòtesis i les especulacions que proposa sobre temes tan variats com l'origen de la vida a la terra, l'evolució de les espècies i el llenguatge primigeni (aquí he pensat en Snow Crash involuntàriament, doncs també es combina molt bé la història, la llengua i la informàtica) fa que no li ho tinguem massa en compte i que seguim llegint força interessats tot el que ens diu el llibre sobre cultura precolombina (i actual) als altiplans centrals de l'Amèrica llatina.

Un bona base antropològica que combinada amb els esmentats elements de ciència ficció provoca que el lector s'aturi a pensar sobre l'origen de moltes coses però sobretot que gaudeixi amb una lectura que aporta tan plaer com qualitat literària.

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: