Harry Potter i el calze de foc
FANTASIA JUVENIL

HARRY POTTER I EL CALZE DE FOC
Harry Potter and the globet of fire
(2000)

J.K. Rowling

Editorial:
Empúties (2001)

Col.lecció:
Harry Potter

Núm:
4

Pàgines:
696

Saga:
Harry Potter


Lectures relacionades:
Harry Potter i la pedra filosofal;
Harry Potter i la cambra secreta

Harry Potter i el pres d'Azkaban

Harry Potter i l'orde del Fènix
Harry Potter i el misteri del príncep
Harry Potter i les relíquies de la mort

Altres edicions:

CATALÀ:
2001, 2002, 2005 Empúries. EL cercle màgic

2001 Empúries. Narrativa, 190

CASTELLÀ
2001, 2003, 2005 Salamandra

2001 Círculo de Lectores

Harry Potter i el calze de foc  

Bé, les coses comencen a canviar dins l'univers Harry Potter, tal com es constata en aquest quart volum de la saga. Per un cantó s'avança positivament en molts aspectes que comentaré tot seguit però crec que també recula un pèl en el còmput general de la saga, almenys si comparem aquesta obra amb altres com Harry Potter i la cambra secreta i Harry Potter i el presoner d'Azkaban.

Anem a pams: Aquest quart volum de la saga ens obre els ulls a com està gestionada la societat de bruixots del món de Harry Potter, ens parla de la burocràcia administrativa (que no es diferencia massa dels humans), de competicions internacionals i en definitiva ens comença a mostrar que existeixen bruixes i bruixots a tot el món i no només a la Gran Bretanya. En aquest sentit crec que Rowling l'ha encertat de ple: Està donant un aire internacional a la saga de manera que prepara el terreny per que els fets narrats a la saga es puguin propagar a qualsevol lloc del món.

També tenim una visió menys infantil de l'obra, un cert enduriment a tractar de temes que tradicionalment sembla que siguin poc adecuats per als joves: La mort, el patiment, la tortura... Un altre gran encert de l'autora que només queda reflexat, però, en els seus capítols finals.

En contra, m'atreviria a dir que existeix un excés de pàgines per un argument més simple que a les novel.les precedents, de manera que la sensació final del llibre és que tenim un bon acabament però que potser s'ha tardat massa a arribar-hi. Potser l'autora ha començat a inflar les seves novel.les? No ho se pas, però el cert és que la trama central del llibre és menys tensa que en altres i que el misteri principal no crida tan l'atenció com en altres ocasions

En definitiva l'autora ha intentat no repetir-se massa i ha començat a crear realment una saga ja que aquesta quarta part més que concluir assenta les bases per una història de caràcter èpic sobre l'etern conflicte entre el bé i el mal que continuarà de ben segur al proper lliurament.

Els lligams amb les novel.les anteriors hi són però potser no són tan evidents o definitius com a les altres novel.les. Tot i això, és una bona novel.la, ben narrada i ben acabada que manté alt el nivell general de la saga.

 

Premis:

2001 Hugo

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: