La espada del destino
FANTASIA HERÒICA

LA ESPADA DEL DESTINO
Miecz Przeznaczenia
(1993)

Andrzej Sapkowski

Editorial:
Bibliópolis (2003)

Col.lecció:
Bibliópolis fantástica

Núm:
05

Pàgines:
254

Saga:
Geral de Rivia /2

Lectures relacionades:
El Último Deseo

La sangre de los elfos
Tiempo de odio
Bautismo de fuego
La torre de la golondrina
La dama del lago
La espada del destino  

Andrzej Sapkowski ens presenta la segona part de les aventures de Geralt de Rivia en aquest volum de relats que és La espada del destino.

Aquest segon volum de la saga èpica de Geralt de Rivia és semblant però alhora diferent que el primer. Si en el primer se'ns presentava al bruixot Geralt amb el seu màxim esplendor: Lluitant, resolent enigmes, vencent quasi sempre a totes les situacions per inesperades que siguin, sense caure mai en la vulgaritat ni en la repetibilitat, a La espada del destino Sapkowski ha dirigit la ploma a mostrar-nos el cantó humà de Geralt.

Sí, aquest segon volum és un recull de contes més o menys lligats temporalment on l'autor destripa els sentiments i dubtes del bruixot. Ens trobarem doncs amb històries dramàtiques i tristes, on s'analitzen les motivacions i les creences de Geralt. Especial atenció als sentiments del protagonista es descriu en el conte " Un pequeño sacrificio", potser el milor del recull.

També s'hi troben uns altres ingredients que fan la lectura més interessant, si això és possible: Per una banda el missatge ben directe, quasi ecològic de que no pas tot el que és diferent és dolent, aquell rerafons de proteccionisme en vers als monstres amenaçats per l'extinció ("Las Fronteras de lo posible"), aquella subtilesa sobre el domini humà sobre el món i per tant l'arraconament cada vegada més profund de la resta de races Intel.ligents (Elfs, dríades, nans...) que s'evidencia per exemple a "La espada del destino", provoca un sentiment molt proper a l'obra de Tolkien, aquella sensació de que "Això s'acaba".

Però també la unió d'un dels contes de El Último Deseo, concretament "Cuestión de precio" amb els dos darrers d'aquest volum: "La espada del destino" i "Algo más" obren les portes a un tendra història que de ben segur continuarà a la primera novel.la de la saga (el tercer volum). Si a aquest fet li afegim algunes accions de rerafons, només insinuades, però que ja semblen provocar els seus primers estralls, podem afirmar que la saga es comença a fer veritablement interessant.

Deixant de banda per un moment els arguments dels contes, vull recalcar que Sapkowski escriu de manera increïble i que la traducció estic segur que ha resultat una tasca titànica. Sapkowski és capaç d'emocionar-nos i de fer-nos somriure amb una facilitat desbordant. Especial atenció cal fer als diàlegs, plens de força potser per la seva senzillesa, potser perquè darrera s'amaga un talent enorme.

Eloi Puig, 16/07/03

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: