Brujerías
FANTASIA- HUMOR

BRUJERÍAS
Wyrd Sisters
(1988)

Terry Pratchett

Editorial:
Plaza & Janés (2003)

Col.lecció:
Mundodisco

Núm:
08

Pàgines:
324

Saga:
Mundodisco

Lectures relacionades:
Ritos Iguales
Brujas de viaje
Lores y damas


Altres edicions:

1992 Martínez Roca, Gran Fantasy

1999 P&J. Jet nº342


Brujerías  

El primer cop que vaig llegir aquest llibre (ara farà uns 10 anys) em va sorprendre molt positivament. Era la primera novel.la del Mundodisco que llegía després de les dues primeres (El Color de la magia i La Luz fantástica) i es clar, en un principi m'esperava una obra més de l'estil de les dues primeres: Un humor visceral iabsurd que et feia perat-te de riure, però en canvi em vaig trobar amb una història narrada en aquell subtil humor anglés... una obra que em va obrir encara més els ulls al mundodisco de Pratchett.

Per ara és la novel.la del cicle de les bruixes que més m'ha agradat. La primera, Ritos Iguales em a semblar superficial i amb poc ritme on només destacava el personatge de Yaya Ceravieja, en canvi a Brujerías Pratchett planteja una obra més plural, on el protagonisme és compartit per diversos personatges i on torna a destacar Yaya Ceravieja, però aquest cop més equilibrada per les altres bruixes Tata Ogg i Magrat.

Pratchett és capaç de capgirar convencions i trencar esteriotips. Ben sabuda és la imatge que existeix en el món sobre les bruixes, però Pratchett és capaç de girar aquesta imatge per presentar-nos alguns dels personatges més entranyables del seu Mundodisco, tan per la seva simplesa com per la seva extrema personalitat. Aquestes tres bruixes, el veritable motor de la història, se les hauran de veure per retornar un hereu al tron de Lancre (Sí, aquell minuscul país enclaustrat entre les muntanyes del Carnero on la magia fa estralls), passant per situacions divertidíssimes i trencant contínuament els esquemes dels contes de fades, fent l'ullet en algunes ocasions a obres com El Senyor dels anells i en d'altres a contes populars com La Bella dorment. Sempre amb aquell to de paròdia sana que sap portar l'autor.

Un element que incorpora Pratchett és el teatre. A Brujerías té un paper primordial i no deixa de ser interessant com l'autor extrapola la magia de la natura o de les bruixes (que no deixa de ser pràcticament el mateix) a la magia del teatre, com homenatja aquest medi d'expressió de tal manera que ens sembla contemplar obres de Shakespeare enmig de disertacions sobre com fer més atractius els aquellarres…

En definitiva, una de les bones obres de Pratchett, millor que alguna predecesora (Ritos Iguales) i també més aconseguida que alguna secuela (Lores y Damas). Les aventures de les bruixes continuen a Brujas de viaje. Aquest és un dels millors llibres per començar a llegir el Mundodisco, potser perquè les situacions són més properes o perquè el carisma de les protagonistes salta a les fronteres del mainstream i segur agrada a tothom.

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: