Malsons de gat
CF- Fantasia/ Antologia
 

MALSONS DE GAT
(2016)

Sergi G. Oset &
Patrícia Muñiz &
Igor Kutusov

Editorial:
Hermenaute
(12016)


Col.lecció:
Medea

Núm:
1

Pàgines:
155

   
Malsons de gat

Hermenaute és una petita editorial que ha apostat per obrir col·lecció pròpia dedicada a la Ciència-ficció i la fantasia en català. Estem doncs d'enhorabona! I el primer volum publicat a la col·lecció Medea és un curiós exemple de recull de relats escrit a sis mans, un experiment en tota regla cal recolzar per innovador.

Sergi G. Oset del qual fins ara només havia llegit alguns relats esporàdics; Patrícia Muñíz de la qual només només coneixia un conte i finalment Igor Kutuzov, un escriptor que tinc a la pila des de fa anys amb la seva novel·la èpica Antigua Yamurta són els autors que han combinat esforços per treure aquests quinze relats, la majoria dels quals de ciència-ficció i fantasia. Segons els mateixos autors, hi ha molts vincles que els uneixen, tan literaris com d'altres disciplines i també la seva passió pels gats que suposem és l'orígen del títol del recull. I en aquest Malsons de gat han volgut plasmar les seves creacions que de vegades és solitària, a vegades són el resultat de la combinació de dos dels autors i en un cas el conte és el resultat de la col·laboració de tots tres.

L'antologia, doncs, combina relats tant de fantasia com de ciència-ficció; i en algun cas de narració realista tot i posseir tocs peculiars, sempre però de forma desinhibida i explorant tècniques literàries. En general són relats curts o de mida mitjana. Quan acabes de llegir, la per altra banda més que bona edició de l'obra que la gent d'Hermenaute ha preparat, et queda una sensació satisfactòria però amb els naturals alt-i-baixos que podem trobar a qualsevol antologia.

En general crec que la col·laboració entre autors ha estat fructífera; de fet els millors relats són sempre el resultat de la unió de dues ments – perverses, potser malaltisses i per tan lliures de perjudicis-. Els relats en solitari són menys atraients al meu entendre, potser amb l'excepció de “Material orgànic” de Patrícia Muñiz que l'he trobat per sobre la mitjana amb el seu subtil humor negre. Curiosament, però, el primer relat de tots, “Gòrgola” que és l'únic que signen tots els autors, un conte que barreja màgia en un escenari futurista d'estètica steampunk i que tenia possibilitats, potser perquè el que intuïm de rerefons ens atrau d'allò més, és el que he notat més fluix. Crec que aquí les tres ments no s'han acoblat bé i la descompensació tant en la trama com en la part literària se'n ressent molt.

Però que el primer relat no us faci tirar enrere! Cal passar als següents i començar a degustar-los amb calma. Per una banda m'agradaria destacar l'ambientació d'alguns contes, normalment els que aposten per un futur de mirades distòpiques amb una bona recreació de paisatges humans com a “Gàmbit de laboratori” (Sergi G. Oset i Igor Ktuzov) i les seves corredisses per la futura Barcelona o “John Martínez” (Igor Ktuzov i Sergi G. Oset) i la seva aposta plenament distòpica. També vull parlar més que bé dels contes que s'enfonsen en escenaris fantàstics i a vegades amorfs, com l'apoteòsica “Curseville” (Sergi G. Oset i Patrícia Muñiz) o la quasi orgànica “El Soterrani” (Igor Ktuzov i Patrícia Muñiz)

També les històries que es narren a “Hambleden” (Sergi G. Oset i Igor Ktuzov) o “Non Serviam” (Sergi G. Oset i Patricia Muñiz) m'han atrapat bastant. Els seus aires anglesos han estat ben portats i les trames argumentals bastant elaborades. El primer pel misteri i la intriga que desperta; el segon pels flashbacks ben aconseguits i pel final estrambòtic però valent. Fixeu-vos que la majoria d'aquests exemples són els contes més llargs de l'antologia. Per contra, els contes més curts, i per tant més difícils d'escriure, són els que trontollen més. Crec que els autors d'aquest recull necessiten relats de llargada mitjana per poder esplaiar-se a gust; encara no han trobat com encaixar les seves idees a les històries curtes, algunes de les quals m'han decebut.

En tot cas, un experiment entre tres autors relativament desconeguts per mi i que han estat escollits per obrir l'etapa de la col·lecció de ciència-ficció d'aquesta nova editorial que és Hermenaute. Esperem que l'editorial continuï apostant per autors novells i també per acostar-nos les seves obres.

Eloi Puig, 15/09/ 2016

Premis:

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Relats que conté aquesta antologia:
Gòrgola (Muñiz & Kutuzov & Oset)
John Martínez (Kutuzov & Oset)
Mides (Igor Kutuzov)
S'acosta el combat (Muñiz & Kutuzov)
Curseville (Oset & Muñiz)
Tomagudi (Sergi G. Oset)
Mixi, mixi, mixi (Patrícia Muñiz)
Gàmbit de laboratori (Oset & Kutuzov)
El Soterrani (Kutuzov & Muñiz)
Hambleden (Oset & Kutuzov)
Però si no m'he assabentat de res!
(Muñiz & Kutuzov)
Non Serviam (Oset & Muñiz)
Acicogan, Gatmed, Medrad, refzoo (Sergi G. Oset)
Material orgànic (Patrícia Muñiz)
Déu salvi Barbanegra (Igor Kutuzov)