Avatares de un escarabajo pelotero
FANTASIA

AVATARES DE UN ESCARABAJO PELOTERO
(2017)

Sergio Gaut vel Hartman

Editorial:
La máquina
que hace ping
(2017)


Col.lecció:
Incontinencia Suma

Núm:
02

Pàgines:
114


Avatares de un escarabajo pelotero  

La transformació, la metamorfosi, el canvi, la inspiració. Totes aquests termes son aplicables a aquesta lleugera però a la vegada contundent obra en to humorístic que ens presenta Sergio Gaut vel Hartman.

I es que darrera d'un títol estrambòtic s'amaga una novel·la que rendeix homenatge a La Metamorfosi de Kafka (de fet hi apareix el seu principal protagonista i el mateix escriptor) però que a través de camins totalment metaliteraris ens acosta a l'essència de l'escriptura creativa.

Gautman ens suggereix una mena de continuació de l'esmentada Metamorfosi en un espai i temps indefinits (bé, que més aviat va canviant de posició i època) i amb personatges tan dispars com Karl Marx, Chuang Tzu, Gregor Samsa o Grouxo Marx. El cert és que la lectura t'atrapa per la seva senzillesa i ritme tot i que de ben començament no entenem què està passant. I es que tot i que els diàlegs resulten fluïts i suggeridors la trama de la novel·la no es va desvetllant fins que passen unes desenes de pàgines d'estimulant lectura.

Cert és que aquesta coqueteja amb l'absurd i amb el surrealisme i que a vegades trobem potser alguns elements fora de lloc, però al final em queda clar que l'autor ha volgut experimentar amb un exercici que es mou entre el fantàstic i la crítica als estils més acadèmics alhora de parlar sobre literatura.

L'argument que puc avançar és poc precís doncs a la conversa que tenen de bon començament personatges com Karl Marx on el concepte de realitat es pose en dubte de forma reiterada, s'hi han de sumar aparicions com el mateix Gregor Samsa convertit en insecte gegant i la seva recerca per a una cura definitiva o l'humor espasmòdic de Grouxo Marx que intervé quan no se l'espera.

Una segona part potser menys caòtica segueix a aquestes converses per mostrar-nos un camí, com deia, plenament enfocat a la metaliteratura on altres personatges prenen protagonisme al costat del desventurat Samsa.

En definitiva, un experiment curiós que es llegeix més que bé i que ens pot donar alguns elements per reflexionar. No passarà a la història com una obra elegant o profunda però es que crec que tampoc ho pretenia en cap moment. Potser m'ha faltat entendre la coherència de la tria de certs personatges, també potser una resolució que embolcallés més a tots ells doncs dóna la sensació que tot i la transformació de les idees que ens proposa l'autor en la resolució de la trama, manquen alguns fet per explotar encara.

Una curiositat entretinguda que navega entre les aigües de la fantasia i l'especulació literària.

Eloi Puig,

15/09/2017

 

Premis:
 
Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.