Ven y enloquece y otros cuentos de marcianos
CF- ANTOLOGIA
 

VEN Y ENLOQUECE y otros cuentos de marcianos
From these ashes "Don't look behind you"
(1941-1949)

Fredric Brown

Editorial:
Gigamesh (2005)

Col.lecció:
Gigamesh

Núm:
29

Pàgines:
478
   
Ven y enloquece y otros cuentos de marcianos

Alejo Cuervo va decidir publicar l'obra completa de ciència ficció de Fredric Brown dins la col.lecció Gigamesh, tan les seves novel.les (que no són gaires) que sortiran en un futur, esperem, no molt llunyà, com tot els seus contes de Ciència Ficció. Va ser una decisió arriscada, publicar íntegrament el 100% de l'obra d'una autor comporta tenir les idees molt clares doncs òbviament no tota la producció literària de Brown és excel.lent i per tant també s'hi inclouen contes i novel.les de qualitat literària més mediocre. Però l'alma matter de Gigamesh ha apostat fort i publicarà novel.les de Brown que altres editorials han tret fa relativament poc (com Marciano, vete a casa de Bibliópolis) sabent que això restarà vendes. Si més no, és molt lloable aquesta integritat. L'equip de Gigamesh, a més, ha realitzat una tasca editorial encomiable referenciant tota la obra de Brown al final del volum, una informació que sempre és d'agrair.

Aquest és el primer volum que recull l'obra completa de Brown i inclou els relats de ciència Ficció escrits entre 1941 i 1949.

Particularment, fins ara només havia llegit dues novel.les d'aquest autor (La curiosa Marciano, vete a casa i la genial Universo de locos), però cap dels seus contes i haig de reconèixer que m'ha sorprès. Brown té la capacitat d'enganxar al lector quasi des del primer moment a la història que explica oferint-li una trama adictiva i una complicitat amb els personatges. El lector s'identifica immediatament amb aquests personatges, les seves motivacions, les seves manies, el seu caràcter. I és dificil fer-ho amb poques línies, en l'espai reduït de que disposen els contes.

Brown tracta tots els temes imaginables en la ciència ficció però destaquen algunes premises, algunes pautes: Sovint explora el límit entre la bogeria i la realitat o entre els somnis i la realitat intentant crear confusió al lector, però només la justa perquè aquest gaudeixi de l'obra sense travalsos. Les seves temàtiques giren molt sobre encontres extraterrestres, més en la línia d'invasions i conspiracions secretes que no pas per mitjà de la violència. Una línia molt seguida en aquella època per autors americans, molt abans de la revolució que va ser la new age de finals dels seixanta.

Però tan si ens trobem amb invasions alienígenes com amb casos policiacs futuristes (la seva vessant d'escriptor de novel.les de misteri i políciaques es demostra també en el seus contes de ciència ficció doncs molts d'ells tenen com a argument de base una investigació criminal) Brown utilitza reiteradament l'humor subtil per adobar els seus relats. I aquest és un ingredient més per que els seus contes siguin més que amens i la seva qualitat literària indiscutible.

Aquest primer volum recull 27 contes. No és molt difícil afirmar quines són les millors històries tan per la seva originalitat com per la seva qualitat intrínseca (almenys segons el meu punt de vista): El gusano angelical, Arena, las ondulaciones, Ven y enloquece, Carta a un fénix i No mires atrás. La resta manté un molt bon nivell i t'obren boca pel segon volum que no trigaré a comprar. Només dos dels contes m'han semblat especialemnt fuixos: Aún no es el fin i El truco del sombrero.

Altres curiositats són Ocaso i La broma que més contes de ciència ficció, el primer és una curiosa entranyable revisió prehistòrica i el segon una història costumista amb final tràgic.

Sigui com sigui, un recull imaginatiu, divertit i bàsic. Molt recomanat

Premis:

2006 Ignotus (Antologia)

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Relats que conté aquesta antologia:
1941 Armagedón
1941 Aún no es el fin
1942 Etaoin Shrdlu
1942 Ratón estelar
1942 Ocaso
1942 El recien llegado
1943 El gusano angelical
1943 El truco del sombrero
1943 Los Geezenstack
1943 Pesadilla nocturna
1943 Paradoja perdida
1944 Y los dioses rieron
1944 Nada Sirio
1944 El principio Yehudi
1944 Arena
1945 Las ondulaciones
1945 El asesinato en diez fáciles lecciones
1945 Pi en el cielo
1946 Placet me complace
1946 La llamada
1948 La broma
1949 Todos los BEM buenos
1949 Ratón
1949 Ven y enloquece
1949 Crisis en 1999
1949 Carta a un fénix
1947 No mires atrás
Podeu buscar el vostre llibre a: