tropes de l'espai
CF- REFLEXIÓ

TROPES DE L'ESPAI
Starship Troopers
(1959)

Robert A. Heinlein

Editorial:
Pleniluni 2001 (1988)

Col.lecció:
Ciència Ficció

Núm:
19

Pàgines:
254

Altres edicions:

ESPANYOL:

1998 Ediciones B, Nova, 104

1989 Martínez Roca, Super ficción, 201

1987 EDISAN, Obras estelares de la ciencia ficción. Serie Hugo

1985, 1986 Orbis, Biblioteca Ciencia Ficción, 3

1982, 1985 Martínez Roca, Super ficción, 74

1968 Geminis, Ciencia Ficción

Tropes de l'espai  

Per fi m'ha arribat a les mans una de les obres de Ciència Ficció més polèmiques de la història: Tropes de l'Espai de Robert A. Heinlein. I sincerament: només per la "polèmica" que planteja, per les idees que exposa aquesta obra ja val la pena llegir-la.

Tropes de l'Espai no és una novel.la d'Space Opera (Aventures espacials), més aviat el contrari: És una proposta de reflexió en vers una societat futura a la terra completament militaritzada on els civils no són considerats ciutadans amb dret a vot fins que han compert (amb èxit) el seu servei a l'exèrcit.

Amb aquest simple argument de base, Heinlein ens retrata la vida a l'exèrcit d'un jove que acaba de complir els divuit i que per tant pot integrar-se a l cos de l'exèrcit com a voluntari. La polèmica de Heinlein recau en que metre altres obres s'acaben convertint en una crítica a la inutilitat de la guerra o al propi exèrcit, aquí se'ns presenta el militarisme com a l'única via possible per una Terra degrada socialment. Però Heinlein no només aporta idees noves, també les argumenta, les manipula i ens les serveix en safata a través de les reflexions del soldat Jhonny Rico. I és clar, això provoca polèmica, això ha convertit a l'autor en el centre de les crítiques antifeixistes des de fa anys.

Però jo defenso l'obra (I no em considero pas ni de dretes ni molt menys feixista): És un exemple clar de com poden exposar-se les idees de manera amena i raonada (encara que aquestes no t'agradin). El que realment té de valor aquesta novel.la són els missatges que ens dóna Heinlein que uns trobaràn repulsius i altres genials: "Allista't a l'exèrcit"; "L'exèrcit protegeix el planeta"; "Una bona òstia a temps ajudarà al teu nano" o "acabem amb ells abans que ells acabin amb nosaltres".

La visió que té molta gent d'aquesta obra és a partir de la (pèssima) pel.lícula que van fer: Un continum d'escenes d'acció i masacres i una lleu passada sobre la realitat socio-política de la terra. En realitat, l'acció en el llibre és un simple complement i apenes ocupa una trentena de pàgines. La guerra amb les "xinxes" és una excusa per posar en pràctica totes les idees i teories que ens vol mostrar Heinlein en almenys 2/3 parts del llibre.

Imprescindible per amena, entretinguda i com a base per a una bona discusió.

 

Premis:

1960 Hugo

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: