El ojo de la mente
CF SPACE OPERA

EL OJO DE LA MENTE
Spinter of the mind's eye
(1978)

Alan Dean Foster

Editorial:
Argos-Vergara (1978)

Col.lecció:
---

Núm:
---

Pàgines:
254

Serie:
Star WarsEl ojo de la mente  

Que l'èxit de la saga de Star Wars és un fenòmen internacional és una qüestió òbvia i ineludible. Què gràcies a la primera pel.lícula es va renovar un gènere amb certa decadència i que a partir d'aquí es va crear l'anomenat merchandising és un fet. Aquest llibre, producte de la primera onada de febre de merchandising és si més no, un llibre curiós, ja que ens situa fora de la cronologia oficial de l'univers d' Star Wars.

El Ojo de la mente està escrita l'any 1978, just després d'estrenar-se la mítica La Guerra de les Galàxies: Una nova esperança. D'aquest fet se n'han d'extreure dues conclusions: La primera, que l'autor fa i desfà com vol els arguments establerts a la pel.lícula i que això genera alguna que altra petita desviació en la versió oficial de la història. La segona, que l'autor té una llibertat absoluta per donar més èmfasi o menys als personatges ja que no estan sotmesos a les restriccions d'altres pel.lícules o llibres. En aquest cas se'ns mostra a un Luke totalment "verd" encara en els poders de la Força, un Luke que actua més pels instints naturals d'un jove que pel poder que té dins seu. En definitiva un Luke més creïble on ni tan sols ha començat el procés d'aprenentatge de la Força.

La conclusió és que El Ojo de la mente no és cap gran novel.la si pensem en termes molt trscendentals però sí una història entretinguda, sense tabús, que fa passar una bona estona al lector. La història és protagonitzada exclusivament per Luke i Leia que en una missió oficial naufraguen en un planeta inhòspit i salvatge on hauran de lluitar contra els aborigens i contra l'Imperi en una recerca d'un enigmàtic cristall que canalitza la Força.

Es troba a faltar personatges tan carismàtics com Han Solo o Chewbacca, contrastats per un excés de protagonisme de Luke. Fins hi tot la presència de C3PO i R2 D2 (aquí encara traduits entranyablemenet com Threepio i Artoo Detoo) és plenament testimonial.

Argument senzill per una novel.la sense pretensions que ens enllaça aventura rera aventura i on l'autor només vol mostrar la seva capacitat imaginativa describint móns i races noves. Un fet curiós és que algunes de les situacions viscudes en aquesta novel.la semblen haver donat idees a George Lucas per les altres dues pel.lícules de la trilogia original. Potser El Ojo de la mente no es situa sota la cronologia oficial, però la imaginació de Foster en aquest llibre crec que va ser utilitzada tant a L'Imperi Contraataca com a El retorn del Jedi.

Recomanada per qui vulgui llegir aventures ambientades a l'univers Star Wars sense palla i sense filosofades vàries. Això sí, que tampoc s'esperi que Foster utilitzi una prosa massa refinada...

 

Premis:

 

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: