Un Fuego en el sol
CF- CIBERPUNK

UN FUEGO EN EL SOL
A Fire in the sun
(1989)

George A. Effinger

Editorial:
Martínez Roca (1991)

Col.lecció:
Gran Super Ficción

Núm:
---

Pàgines:
318

Lectures relacionades:
Cuando falla la gravedad

El beso del exilio


Un Fuego en el sol  

Un Fuego en el sol és la continuació directa de Cuando falla la Graveda, aquella novel.la negra amb tocs de ciència ficció on George A. Effinger ens conduïa per l’interior dels barris baixos d’una ciutat sense nom del món islàmic i ens presentava un futur poc prometedor marcat pels caos nacionals a bona major part del món i per la puixança d’una tecnologia que permet a la humanitat girar l’esquena a la realitat.

Aquesta tecnologia és la que dóna peu a que la trilogia escrita per Effinger sigui un dels pilars del moviment Ciberpunk doncs els implants i els hardware que tothom pot endollar-se al cap permeten petites meravelles com conèixer idiomes a l’instant o modificar la pròpia personalitat seguint alguna estrella del porno o a algun personatge literari famós. Es clar que també permet que se’t fregeixi el cervell si resulta que el software és de mala qualitat, però qui ha dit que viure al Budayén sigui fàcil?

Mârit Audran segueix sent el protagonista en una història que comparteix el mateix escenari descrit a la novel.la predecessora: El Buyadén, la definició de barri de mala reputació per excel·lència on les prostitutes, els travestis, les drogues i les màfies es combinen amb els cafès, les mostres de cortesia, les crides del muetzins, les mesquites i la religió. Aquest darrer punt és interessant doncs el progressiu respecte que Audran sent per alguns dels seus amics o col·legues de professió el fa abraçar cada cop més la fe mulsulmana; la personalitat d’Audran canvia a poc a poc arran de les males experiències que pateix al Budayén i l’islam és una via que cada cop l’atrau més. En aquest sentit Effinger fa evolucionar al personatge d’Audran de forma lenta però progressiva en una mena de creixement interior més o menys seriós no exempt de moments humorístics conduïts de forma subtil.

En aquesta segona novel.la, l’autor  ens fa seguir l’evolució d’Audran per l’entramat de l’organització mafiosa liderada per Friedlander Bey, el seu protector. Audran es troba atrapat en la xarxa del mafiós i no sap alliberar-se’n. Fent un símil cinematogràfic, Effinger sembla que hagi dissenyat l’argument i les peripècies d’Audran en una línia paral·lela a la de Michael Corleone del film de El Padrino, doncs Audran mai va voler endinsar-se en cap organització però sense adonar-se’n n’està portant les regnes poc a poc.

Per una banda vol tornar a la seva vida independent però per l’altre sap que si marxa sense més, no viurà les següents hores per explicar-ho. A més, ara treballa per la policia com a agent infiltrat de Friedlander Bey i aquest fet provoca que la majoria dels seus companys i amics del Buyadén li girin l’esquena. I a sobre hi ha el petit problema d’una mare retrobada, una onada de violència al barri, un estrany arxiu anomenat Fènix i l’aparició d’un segon mafiós que rivalitza amb els interessos de Friedlander Bey. En definitiva un grapat d’elements típics de la novel·la negra amanits amb els implants futuristes que porten bona part dels protagonistes: Una combinació que si a Cuando falla la gravedad va resultar efectiva, ara esdevé notable.

Effinger té una facilitat impecable per narrar-nos en la primera persona d’Audran les seves desventures i fa que en aquesta segona entrega les apreciem encara més i que la qualitat final de l’obra es vegi recompensada. Els tocs humorístics, els personatges estereotipats de novel.la negra barata barrejat amb els tocs de ciència ficció fan de la novel.la una molt agradable lectura per passar unes hores. Una obra entretinguda, divertida i fins hi tot exòtica... o quantes novel.les de ciència ficció heu llegit ambientades en el món musulmà?.

Eloi Puig 31/08/07

 

Premis:
 
Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.