El Aprendiz de guerrero
CF- SPACE OPERA

EL APRENDIZ DE GUERRERO
The warrior's apprentice
(1986)

Lois McMaster Bujold

Editorial:
Ediciones B (2006)

Col.lecció:
Byblos

Núm:
379-1

Pàgines:
427

Lectures relacionades:
Fragmentos de honor

Barrayar

El juego del los Vor
Fronteras del infinito

Cetaganda
Hermanos de armas
Danza de espejos


Altres edicions:

1991 Ediciones B. Nova, 33

El Aprendiz de guerrero  

Si haguéssim de cercar un exemple concret de novel.la que definís perfectament el subgènere de l’Space Opera, aquell que narra aventures espacials, batalles interplanetàries, l’apogeu i la caiguda d’imperis, planetes i civilitzacions, aquell que busca sobretot la diversió per sobre l’especulació real de les possibilitats que ofereix la ciència, sense dubte el nom de Miles Vorkosigan hauria d’aparèixer en un lloc destacat, per paradigmàtic i per popular, entre els lectors de mig món.

Lois McMaster Bujold va crear l’any 1986 una de les sagues més llargues de la recent ciència-ficció, una saga de novel.les autoconclusives que es desenvolupaven al llarg de la vida d’un personatge concret: Miles Vorkosigan. L’autora va escriure aquell any tres novel.les, una dedicada als pares de Miles, Fragmentos de honor, una altra dedicada a certs personatges secundaris de l’entorn de Miles, Ethan de Athos i finalment aquesta obra que estic ressenyant, El aprendiz de guerrero, la tercera en ordre cronològic i la primera on el nostre esguerrat personatge és el protagonista absolut. Bujold dissenyà un esquema general de la seva extensa obra molt ben meditat, doncs no existeix cap escletxa entre els llibres que he llegit fins ara, cap incoherència argumental tot i que alguns estan escrits anys després que els seus precedents cronològics.

Les intrigues en que es veu atrapat Miles tindran com a escenari un sector de l’univers on sistemes planetaris es disputen els recursos i es comuniquen entre ells per mitjà de forats de cuc. Uns mons on les diferències culturals són extremes i on els nostres protagonistes hauran de viure experiències cada cop més diferents. Molta política, acció i enfrontaments personals portats amb gran habilitat mitjançant diàlegs breus i descripcions efectives del que ocorre al voltant de Miles Vorkosigan. L’autora només ha de descriure amb quatre línies la situació político-militar del moment per que a l’instant estiguem referenciats.

Bujold utilitza fórmules que abans de res busquen l’efectivitat: Un escenari tens, una història ben lligada, un rerefons polític i sobretot uns personatges carismàtics que porten el pes de les seves novel.les. Si a Fragmentos de honor aquesta responsabilitat era per la mare de Miles, aquí recau completament en ell. I no és fàcil: Miles és un jove de disset anys que pretén entrar a l’acadèmia militar per seguir els passos de son pare però Miles no és un noi qualsevol: El frustrat atemptat a que va tenir lloc la seva mare -descrit a l’anterior obra, Barrayar- impedí el creixement normal dels seus ossos i Miles té actualment la talla d’un nan de poc més de metre i mig d’alçada.

Aquest fet condicionarà la seva vida i tots els seus somnis. Miles no podrà entrar a l’acadèmia però farà la guerra pel seu compte, usant el seu innat intel.lecte i la seva facilitat de tracte es veurà immers en una voràgine de decisions que assumirà sense pensar en les seves conseqüències - cosa normal si tenim en compte la seva edat- que el portaran a la necessitat d’usar el seu poder més infal.lible: La llengua, amb la qual entabana, enganya, manipula i menteix per aconseguir els seus objectius. I aquestes fites passen per ajudar al més dèbil – un desertor, un pilot sense nau a punt de suïcidar-se- o per combatre amb una flota de mercenaris contra un bloqueig militar. Tot això sense oblidar-nos de la subtilesa de la política interna barrayarana que posarà en més d’una dificultat a l’hereu de la casa Vorkosigan i als seus companys.

L’autora juga amb el fet que un personatge que físicament és molt especial i que no despertaria massa simpaties en els que l’envolten, el converteix en el centre d’atenció quan fa servir les seves dots naturals pel lideratge i per determinar el caràcter i motivacions dels seus oponents. Qui sap, potser George R.R. Martin s’inspirà en aquestes aventures del nostre heroi Vorkosigan per definir també un dels seus personatges més imprescindibles: Tyrion Lannister – que tot sigui dit de pas, també és un nan i també té un exèrcit de mercenaris al darrera-. Ambdós personatges tenen molt en comú però potser amb Miles veurem una cosa que li manca a l’altre: La seva evolució des de l’adolescència fins a la maduresa doncs la saga escrita per Bujold engloba com a mínim 15 anys de la seva vida –sense comptar les novel.les dedicades als seus pares- començant en aquesta El aprendiz de guerrero que ens obre les veritables portes a l’univers Vorkosigan.

Eloi Puig, 10/12/07

 

Premis:
 
Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu buscar el vostre llibre a: