Jaco, The Galactic Patrolman
CÒMIC- CF
 
     
 
 
 
GUIÓ


DIBUIX
 

JACO, THE GALACTIC PATROLMAN
Jaco, The Galactic Patrolman
(2013)

Guió i dibuix:
Akira Toriyama

Editorial:
Plnatea Cómic
(2015)


Col.lecció:
---

Núm:
---

Pàgines:
247

Altres edicions:

2015 Planeta Cómic (Castellà)

 
     
Jaco. The Galactic Patrolman

El nom d’Akira Toriyama sempre estarà associat a la seva sèrie insigne: Bola de drac. Però molt de nosaltres també el coneixem per ser el creador del Dr. Slump, una sèrie que ens va marcar potser encara més als adolescents catalans de començaments dels 90. També és cert que vam descobrir els mons d’AkiraToriyama a partir de l’anime i no del manga. No va ser fins al boom de Bola de Drac que Planeta DeAgostini es va llançar a publicar el manga homònim (probablement el primer en publicar-se en català). Encara el tinc. I de fet el meu fill gran se l’ha llegit tot pràcticament. I segueix de quant la sèrie per televisió. Si una cosa se li ha de reconèixer a Toriyama és que ha sabut sempre crear grandíssims personatges. Uns personatges que han lligat a diverses generacions davant del televisor. Recordo perfectament com cada tarda ens entaforàvem al sofà de casa, mons germans, mon avi i jo per no perdre’ns l’episodi de torn de Bola de Drac.

Per això, que s’hagués anunciat que el mestre Toriyama tornava a dibuixar i guionitzar un còmic i que estava ambientat a l’univers de Bola de Drac... i que a més era un preqüela, sonava a música celestial. Tot i així, va ser el meu fill qui es va avançar i va demanar comprar aquest volum, de manera que estic ressenyant per primer cop una obra que a priori no era per mi.

La qüestió però, és que estic decebut. Si abans comentava que Toriyama sempre havia dissenyat grans personatges que de per si sols arrossegaven la història – fos quina fos-, en aquesta preqüela – una mica agafada pels pèls- de Bola de drac, els personatges són tot el contrari: Insulsos, poc estimulants, amb gens de caràcter, i si a això li afegim un guió molt senzill i poc elaborat, arribem a la conclusió que Jaco, The galactic patrolman és un intent fallit de tornar-nos a fer somiar.

Anem a l’argument. Jaco és un patruller espacial, una mica barroer i poc experimentat, que és enviat a la Terra per mirar de desviar de la seva òrbita o d’interferir en l’enviament d’una càpsula ocupada per un nadó de Guerrer de l’Espai (sí, ja sabeu de qui parlo). Però el seu aterratge a la Terra no és gens plàcid i la seva nau queda avariada. Allí toparà amb un científic d’edat avançada – que ens recorda físicament al Follet Tortuga- que l’ajudarà en les reparacions i també amb una peculiar noia que també mirarà per ell. El caràcter de Jaco a vegades topa amb el tarannà dels terrestres produint-se situacions teòricament divertides – però que comprades amb la innocència que desprenia per exemple la robot Arare, no s’hi acosta ni de lluny-.

El guió és així de senzill: Narra un seguit de peripècies de Jaco i els seus nous amics per mirar de reparar la nau i així impedir l’arribada d’en Goku. Però Toriyama explota poc aquesta premissa i comprovem com les pàgines van passant sense que la història avanci massa. Només al moments final ens permetem un somriure al descobrir el passat d’alguns personatges històrics de Bola de drac com és el cas de la Bulma. Però poca cosa més.

El dibuix, senzill però efectiu fa de contrapès a una història fluixa. No se si a Toriyama se li han esgotat les idees però en general no m’ha semblat una preqüela memorable ni molt menys. O potser és que fa uns 25 anys que l’emissió de Bola de Drac ens va trasbalsar i ens hem fet un pelicó grans... tot és possible.

Eloi Puig, 24/05/15

 

 

Premis:

 

Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.
Podeu cercar el vostre còmic a: