Friday. llibre 1: El primer dia de Nadal
CÒMIC-FANTASIA
 
     
 
 
 
GUIÓ


DIBUIX
 

FRIDAY
LLIBRE 1:
EL PRIMER DIA
DE NADAL

Friday Book 1-3
(2021-2023)

Guió
Ed Brubaker

Dibuix
Marcos Martín

Color:
Muntsa Vicente

Editorial:
Mai Més Llibres
(2023)


Col·lecció:
Friday

Núm:
01

Pàgines:
120

Traductor:
Ernest Riera






 
     
Friday. Llibre 1: El primer dia de Nadal

Mai Més Llibres continuen sorprenent-nos publicant còmics de qualitat que, a més a més, combinen la recuperació de clàssics amb les obres més actuals. Friday és un obra que tot i ser publicada originàriament en format digital a la plataforma Panel Syndicate (on la podies llegir aportant només la voluntat) segueix ben viva amb ja 8 número a l’esquena i s’ha posicionat com una de les apostes més originals dels darrers temps. De fet va guanyar el Premi Eisner com a millor còmic digital

Mai Més ha decidit portar-nos-el en català i aquest primer volum, Friday: Llibre 1. El primer dia de Nadal engloba els primers tres números originals publicats en anglès. El primer que ens sobta és una història que sembla voler barrejar conceptes tant distants com la novel·la policíaca i l’horror còsmic o les aventures detectivesques emocionants amb una història introspectiva d’un dels personatges.

Una combinació a la que s’afegeix aquesta època indefinida que és la post-adolescència amb totes les seves virtuts i defectes. No estem parlant de personatges joves que tenen aventures excitants, ni tampoc d’adults madurs amb un gran passat al darrera. No, la Friday Fitzhugh i el Lancelot Jones ja no son unes criatures entremaliades, ni tampoc ben bé adults, per molt que s’hi comportin. Ell és el típic noi intel·ligent i capmoix que necessita exercitar el seu intel·lecte ajudant a resoldre casos amb la policia, una mena de Sherlock jovenet; però el guionista dirigeix paradoxalment l’atenció de la trama cap a ella, la Friday, l’eterna ajudant (i guardaespatlles) de l’investigador, de l’expert. Ella és la mà forta, la que el treu dels embolics. Però també és la persona que un cop les aventures juvenils van passar, ha marxat a la universitat a fer la seva vida, deixant un passat de melancolia però també de tristesa donat com va acabar tot mesos enrere.

Ara, la Friday, torna per Nadal, amb ganes de parlar amb el Lancelot i es troba abocada —un cop més— a resoldre un misteri que porta a Lancelot i al Sheriff de cap. Trobarà temps per acostar-se a Lancelot i parlar d’una vegada per totes de la seva relació? Aquí és on intervé la part de la nostra història més intimista i la que s’uneix a la trama principal del misteri. Brubaker de forma elegant ens mostra la informació del passat d’ambdós en forma de flashbacks de manera que anem compilant el puzle a mesura que anem llegint aquests primers tres números.

Hem de dir aquí, que en el petit poble on han crescut la Friday i el Lancelot — confusament situat a la costa de Nova Anglaterra— s’hi han produït una sèrie de fenòmens gens normals que els dos amics van aconseguir aplacar en els seus anys de detectius juvenils. És un fet sabut que la màgia i els monstres existeixen o almenys que els fenòmens inexplicables son part del dia a dia. Hi ha un parell de pàgines magnífiques on es resumeixen algunes de les fites que el Lancelot i la Friday van resoldre en el passat per exemple. L’ambientació, doncs, misteriosa i màgica es combina amb la dura realitat de la universitat o dels afers quotidians del poble.

Marcos Martín, el dibuixant, ens acosta de forma molt notable a aquesta ambientació de terror i misteri amb escenaris impecables en vinyetes francament boníssimes. Potser no m’agrada tan el seu estil en els primers plans, amb rostres definits amb quatre pinzellades i un pèl esquemàtics (però això ja es cosa dels meus gustos, òbviament) però per la resta la feina tant de Marcos Martin com els colors de la Muntsa Vicente son genials.

Tenim, doncs, una història híbrida en molts sentits que de fet es pot considerar Young-adult i naturalment apta per a qualsevol persona. Però també híbrida en intencions: En mostrar-nos l’horror i com les llegendes locals cobren protagonisme però també el relat introspectiu, el tarannà de dues persones que fa massa que es coneixen i ara, en aquesta edat més adulta, els sentiments ja no son iguals de quan eren nens.

L’equip que ha creat Friday està integrat per el guionista Ed Brubaker que fins ara era conegut especialment com a creador d’històries per a la casa Marvel i DC. El barceloní Marcos Martín també ha destacat en els còmics de súper-herois i darrerament se l’ha referenciat per la seva aportació artística a The private eye (que va publicar Gigamesh fa un parell d’anys). L’acompanya la colorista Muntsa Vicente, estreta col·laboradora de Martín en molts projectes i la que atorgat vida (i penombra) a aquesta obra.

No cal dir que friso per saber quan sortirà el següent tom recopilatori.

Eloi Puig
19/12/2023

Premis:
2021 Premi Eisner al Millor Còmic digital
Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.