El caballero de los Siete Reinos
FANTASIA HEROICA

EL CABALLERO DE LOS SIETE REINOS
A knight of The Seven KIngdoms
(2015)

George R. R. Martin

Editorial:
Gigamesh
(2015)


Col.lecció:
Gigamesh Ficción

Núm:
56

Pàgines:
288



El caballero de los Siete Reinos  

Que Martin és un gran escriptor també en les distàncies curtes és un fet inqüestionable i que hem pogut comprovar llargament en els tres volums que componen l’Autobiografia literària, també publicada per Gigamesh. L’estil, la intensitat, els personatges… tot el que podem esperar del millor Martin de les seves llarguíssimes obres, també ho trobarem a les novel·les curtes. I precisament El caballero de los Siete Reinos són tres històries curtes – d’unes 100 pàgines aproximadament- ambientades ni més ni menys que als Set Regnes de Cançó de Gel i Foc. Així que pels que no podeu esperar a la sortida Vents de l’hivern – si els meteorits ho permeten, segons diuen- aquí teniu una excel·lent mostra que complementa l’univers que ha fet més famós a George R. R. Martin.

Com deia El caballero de los Siete Reinos són tres històries ambientades uns vuitanta anys abans dels fets descrits a Joc de trons i que estan conduïdes per dos personatges antagònics però que es complementen: Dunk i Egg. Dunk és un cavaller errant que posseeix tot allò que un espera d’aquesta estirp: Noblesa, valentia, generositat… però té el petit problema de la manca d’experiència – acaba de ser nomenat cavaller- i de la seva pobresa innata doncs procedeix dels estrats més baixos de la societat. Egg en canvi és un marrec de deu anys amb el cap afaitat que s’emmiralla amb Dunk i s’hi ajunta amb motius ocults i que a més amaga molt més del que sembla. Entremaliat, molt intel·ligent i rebel, contrasta amb la fermesa i la innocència de Dunk respecte a les situacions més quotidianes. Dues natures que es complementen a la perfecció, per inversemblants que semblin. I Martin aprofita el filó que li proporcionen dos personatges entranyables per escriure una sèrie de novel·les curtes on aquests es puguin esplaiar i evolucionar. Són com una revisió dels mítics Fafhrd y el ratonero gris de Fritz Leiber – que per cert fa cosa d’un any també Gigamesh rescatava-, aquell gegantí guerrer nòrdic i el seu petit i intel·ligent acompanyant, però en aquest cas situats enmig d’una dels universos literaris més rics que existeixen actualment.

La primera de les novel·les és El caballero errante, que ja vam poder gaudir en format de còmic fa uns anys i recentment també va ser inclòs l tercer volum de l’esmentada Autobiografia literària de Martin: Un corazón atribulado. Jo mateix llegia aquesta història només uns mesos enrere i em va semblar excel·lent. A El caballero errante es narra com Dunk i Egg es coneixen fortuïtament i com aquesta nova relació portarà seriosos problemes al cavaller Dunk però alhora li permetran endinsar-se dins el crispat món dels tornejos i l’alta noblesa dels Set Regnes. Precisament el fet que Dunk apliqui rigorosament les premisses del bon cavaller li provocarà una sentència infame que l’abocarà a jugar-se la vida en un torneig molt especial. Com deia, una primera aventura excel·lent, plena d’honor, aventura, orgull i es clar, morts a mansalva.

La segueix La espada leal, una aventura un pèl diferent on per uns moments sembla que Dunk hagi agafat el paper de Clint Eastwood a Per un grapat de dòlars, ni que sigui de resquitllada i salvant l’enorme distància, es clar. És una aventura, però, que m’agrada especialment perquè s’endinsa dins el món de la baixa noblesa, de les terres i els paratges erms i on s’evidencia clarament el poder d’aquesta alta casta sobre la pagesia, tot i l’escassetat de soldats i servents. És el poder del qui creu que té la moral i l'única raó, el qui domina només amb la paraula i el costum, el qui mana per tradició. Aquí és on es veu la misèria dels pagesos i els reclutes que lluiten i moren per qüestions que no entenen i que ni els va ni el bé. Dunk haurà de bregar entre dos nobles- el seu actual amo i una bonica donzella vídua- pels escassos recursos que hi ha durant una gran sequera a la regió del Domini. Egg, en aquesta història potser té un rol més secundari. Una història molt efectiva que repeteixo ens acosta a la dura realitat, la que resta allunyada de la cort.

Finalment les corredisses del cavaller errant i el seu fidel escuder conclouen a El caballero misterioso, una nova incursió al món dels torneigs, bastant semblant a la primera, El caballero errante en quant a conceptes tot i que aquí la política i les intrigues conflueixen de forma magistral. Dunk es veurà immers en una trifulga d’aires plenament polítics que li poden costar la vida a ell i a Egg. Una història també addictiva, potser amb un final un pèl precipitat però que no desmereix el conjunt.

És necessari dir que les tres històries tenen com a rerefons la història del moment què estan ambientades: la guerra civil – si es pot dir així- entre els membres legals de la casa Targaryen i els rebels, els Fuegoscuro, que disset anys abans van entrar en lluita pel control dels Set Regnes. És una història passada però que encara perdura i té conseqüències en les tres aventures de Dunk i Egg, especialment en la segona i la tercera. De manera que la política i les relacions de la casa Targaryen i els seus hereus- confirmats o no- són un tret fonamental en les tres novel·les.

Tres històries de Dunk i Egg, tres aventures amb molta emoció, batalles i personatges carismàtics i plenament integrades a la història recent d’alguns dels darrers membres de la casa Targaryen: pels amants de la saga de Cançó de Gel i Foc serà un complement perfecte; pels nouvinguts unes aventures més que entretingudes. Sigui com sigui, gaudiu-les.

Eloi Puig 29/09/15

 

 

Premis:
 
Recerca per seccions:
Ciència-Ficció
Fantasia
Terror
Còmic
Revistes
 
  Creative Commons License
Aquest text està sota llicència de Creative Commons.